vrijdag, juli 31

Latijn: Vergilius, grondlegger van taal of gewoon Romeinse Dichter? Deel I

Vergilius
Iedereen kent natuurlijk het Romeinse rijk. Vooral de veldheer Caesar. Hij was een machtig man en is vooral beroemd geworden omdat hij de Galliërs wist te onderwerpen. Maar niet alleen hij is zo beroemd. Een dichter, een dichter die de naam Vergilius draagt (op sommige sites of in sommige boeken staat dat hij Virgilius heet, met een i. Daar moet je gewoon niet op letten en in je hoofd houden dat hij Vergilius heet, met een e). Iedereen die op het Gymnasium studeert kent hem wel. Maar toch heb ik een vraag: Waarom is hij nou zo beroemd geworden? Waarom eigenlijk hij? Ik weet zeker dat er genoeg andere dichters waren dan alleen Vergilius. Daarom heb ik veel onderzoek gedaan in mijn boeken en op het internet.

Virgilius (Publius Vergilius Maro) was geboren op 15 oktober 70 voor Christus en was een Romeins dichter (hé hé). Zijn bekenste gedicht was wel de Aeneïs, een heldedicht die gaat over de grootsheid, de oprichting en verleden van Rome. Het gaat over een Trojaan Aeneas, die zijn stad ontvlucht vanwege de oorlog. Na vele omzwervingen en dagenlang ploeteren en met hulp van de goden belandt hij in het tegewoordige Italië. Zijn nakomelingen (Romelus en Remus) zouden Rome gesticht hebben.

Als je een echte kenner van het Latijn bent en je weet de oorsprong en ik weet niet allemaal wat nog meer, dan kun je lezen dat Vergilius zijn inspiratie gehaald heeft bij een oud-beroemde Griekse dichter, Homerus. Waarom? Omdat Homerus twee beroemde heldendichten heeft geschreven: de Ilias en de Odyssee. De Ilias ging over een tienjarige oorlog tussen de Grieken en de stad Troje. (Troje = Ilion (Grieks) , Ilias). Vergilius heeft het beroemde verhaal van de Griekse dichter (die toen al meer dan 600 jaar dood was), gebruikt om zijn eigen epos te schrijven (epos = heldendicht). Het verhaal dat hij erbij verzinde was grandioos. Het werd in korte tijd heel erg beroemd.

Geen opmerkingen: