vrijdag, juli 16

Het paard van Troje

Nog even iets uitleggen over het verhaal van: 'Het Paard van Troje'

Het beroemde verhaal, de Ilios. Geschreven door de oud-Griekse dichter Homeros, is vooral bekend geworden door het Trojaanse paard. Het paard dacht bedacht werd door de Homerische held (helden die door Homeros zijn bedacht, worden Homerische helden genoemd) Odysseus. Hij was genoodzaakt een list te bedenken, omdat de Grieken en Trojanen al meer dan 10 jaar lang met elkaar vochten, het leek wel eindeloos door te gaan.  Het plan was om een groot houten paard te bouwen (omdat het paard symbool stond voor de stad Troje) die ze zouden achterlaten op het strand. De Grieken zouden doen alsof ze wegtrokken en het opgaven, maar in de werkelijkheid verstopte ze zich op een klein eilandje buiten het zicht van de Trojanen.
Het paard bleef achter op het strand, de Trojanen zouden dan de overwinning vieren en het paard van vreugde naar hun stad slepen. Eenmaal binnen zouden de Trojanen verder feest vieren en het paard laten voor wat het was.
Wanneer het eenmaal nacht zou worden en iedereen sliep, zouden de mensen die verborgen zouden zitten in het paard, uit het paard klimmen en de grote poorten openen voor het inmiddels teruggekeerde Griekse leger. Zij zouden dan een groot bloedbad aanrichten en zo de oorlog winnen.
Toch is er bij de meeste mensen niet duidelijk 'waarom' de Trojanen zo'n inmens gevaarte hun staat binnensleepten.
Het zit zo:
Toen de Grieken zogenaamd wegtrokken lieten ze het paard achter en een man, genaamd Sinon. Hij zou zich voordoen als een verrader van de Grieken en de nieuwsgierige Trojanen overhalen om het grote paard binnen hun muren te slepen, 'want' zoals hij zei 'de Grieken hadden het paard achtergelaten als offer voor Pallas Athena, wanneer jullie het paard binnen jullie stadsmuren zouden slepen, zou jullie stad extra beschermt worden'. De Trojanen die maar al te blij waren dat de Grieken vertrokken waren, deden dat maar al te graag.De gevolgen ken je wel ;)

Geen opmerkingen: