dinsdag, juli 6

Wiskunde: De Wageningse Methode boekje 12: Getallen en Grafieken


Boekje 12: Getallen en Grafieken

Samenvatting:
Meestal is de bedoeling van een titel, om het hele boekje in een paar woorden samen te vatten. Bij dit boekje, tja hoe zeg ik dat, IS DAT NIET ZO! 
In het begin gaat het over grafieken, je krijgt de aloude opdracht om de temperatuur van iemand die ziek is van een grafiek af te kunnen lezen. Leuke inleiding, goed begin. Toch is er iets wat de Wageningse Methode van alle andere methodes onderscheid, je moet namelijk zelf achter de regels komen, je moet zelf onderzoeken. Er zijn bijvoorbeeld basale begrippen over grafieken die iedereen moet weten maar niet in het boekje staan. Hieronder heb ik ze even op een rijtje gezet.


Wanneer je zo ongeveer bij bladzijde 8 bent gearriveerd, ga je van grafieken over op decimale breuken en getallen, daarbij is een getallenlijn natuurlijk onmisbaar. In dit gedeelte van het boekje moet je breuken in decimale getallen leren schrijven. Aan het einde daarvan leer je een belangrijke regel kennen:

Hierna ga je ook met andere decimale getallen leren werken. Rationale en Irrationale getallen komen aan de orde:Dan krijg je iets leuks, namelijk 'de bijzondere verhouding √2' (ofwel: 'wortel 2'). Met wortel 2 kun je de diagonaal van een vierhoek berekenen, mits alle zijden even lang zijn en de hoeken 90 graden. Dan doe je een van de zijden maal wortel 2 (dat is afgerond 1,4) en je krijgt de diagonaal van de vierhoek, omgekeerd kan dat ook (je hebt de diagonaal en deel die door wortel 2, dan krijg je de zijde). Natuurlijk is dit niet de enige manier om de diagonaal van een vierhoek te berekenen (met de stelling van Pythagoras  hoeven de zijden niet perse gelijk te zijn), maar het gaat nu over wortel 2.

Wortel 2 is leuk, maar na wortel 2 krijg je π (pi) en met pi kun je de omtrek en de diameter van cirkels berekenen. 
Omtrek delen door pi = diameter
Diameter maal pi = omtrek
Omtrek delen door diameter = piDaarna is alles gewoon toepassen, van wat je geleerd hebt. 

Dus als je grafieken, decimale getallen (en breuken), wortel 2 en pi onder de knie hebt: zit je gebakken voor dit boekje!

Nuttige links:

info:

heb je nog vragen of heb je nog iets op te merken:
e-mail: gymnasist@gmail.com
of je kan natuurlijk ook reageren!


Geen opmerkingen: