woensdag, juli 7

Wiskunde: De Wageningse Methode boekje 14: VergelijkingenBoekje 14: Vergelijkingen

Samenvatting:
We zijn al bij boekje 14 beland en ik moet je wel vertellen dat dat geen makkelijk boekje is. Het wordt langzamerhand steeds ingewikkelder, je kunt dus snel de draad kwijtraken (wat bij mij dus gebeurde).

Het boekje begint, zonder dat de leerling het merkt, al gelijk met vergelijkingen (al zijn het echt de meest simpele die er bestaan). Alleen in plaats van variabelen gebruikt het boekje, bijvoorbeeld het gewicht van een koe, de leeftijd van iemand of de prijs van fruit. Dat is de 1e bladzijde. Daarna geven ze je in 1 lijst al een volle bak vergelijkingen die je moet oplossen (bladzijde 2). De meeste zijn wel oplosbaar, maar de laatste 3 zijn best moeilijk. 
Wanneer je die regel eenmaal doorhebt (en dat heb je meteen) dan gaat het in een keer stukken makkelijker, dat beloof ik je.
Daarna ga je met echte vergelijkingen aan de slag, maar dan zeg je: 'Maar wat doen die kinderachtige tekeningetjes er dan?' Dat zal ik je vertellen, je moet die weegschalen zien als een soort visualisering van vergelijkingen. Zodat je het beter en sneller snapt hoe het in elkaar steekt. Wanneer je met die weegschalen aan de slag gaat moet je toch goed opletten, want zonder dat je het weet komen er een paar belangrijke regels voorbij.

Uiteindelijk, ben je op bladzijde 9 af van die kinderachtige tekeningetjes en ga je aan de slag met alleen maar getallen en variabelen. Ze schotelen je steeds meer 'moeilijkere' vergelijkingen voor, tenminste dat lijkt maar zo. Want als je het principe gewoon kent, dan is het eitje. 
Hieronder nog het schema (uit het boekje) over hoe je vergelijkingen moet oplossen:


Regels:

- Wanneer je aan beide kanten van de vergelijking hetzelfde getal optelt of aftrek, verander je de vergelijking niet!

- Wanneer je aan beide kanten van de vergelijking met hetzelfde getal vermenigvuldigt of deelt veranderd de    vergelijking niet.


oefenen:

Als je vragen of opmerkingen hebt
e-mail gymnasist@gmail.com
of je kan natuurlijk reageren!

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo,

Waar zijn de jpg's gebleven, zie nu overal hetzelfde staan