dinsdag, februari 1

Prometheus

Vandaag hadden we weer een mythologie presentatie bij Grieks en het ging dit keer over Prometheus.
Prometheus was een was een zoon van een Titaan en haalde heel wat ‘streken’ uit.
Toen het namelijk weer eens tijd was om aan Zeus te offeren, legde Prometheus een maag en een hoop botten op de offertafel. Het slinkse was: hij stopte de maag vol met stukken mals vlees en bedekte de botten met glanzend vet. Na een tijd, kwam Zeus zijn offer halen en koos voor het vet (de botten dus xD) en kregen de mensen de maag met de lappen vlees erin. Toen Zeus dit ontdekte, ontstak hij in woede en ontnam, als straf, het vuur van de mens.
Prometheus vond dit wel te erg en reisde naar de zon met een grote fakkel. Daar (op de zon) stak hij de fakkel aan en daalde weer terug naar de aarde gaf de mensen het vuur, waardoor ze metaal konden bewerken en konden uitgroeien tot een geavanceerde beschaving.
Zeus vond dit blijkbaar ook niet zo leuk en wilde de mensen (opnieuw) en Prometheus straffen. Hij gaf zijn zoon, Hefaistos, namelijk opdracht om de mooiste vrouw van de wereld te maken (uit klei). Daarna zond hij de vrouw met een doos naar de aarde. Het ergste: de vrouw was heel erg mooi enzo, maar wel heel dom en nieuwsgierig, dus opende ze gelijk bij aankomst de doos en al het onheil, kwaad en nog veel meer ergs vloog eruit en verspreidde zich over de wereld.
Triest.
Toch bleef er nog iets op de bodem liggen, verscholen in een hoekje: de hoop. Die liet ze er ook maar uit zodat de mensen toch op een of andere manier weerstand kon bieden tegen al het onheil en kwaad.
Nu de mensen gestraft waren, was Prometheus aan de beurt. Hij werd vastgeketend aan een rots in de Kaukasus. Elke ochtend zou dan een adelaar komen, die zijn lever uit zou pikken. ’s Nachts groeide deze dan weer aan en het proces herhaalde zich de volgende dag. Daar bleef hij zo heel lang hangen, tot Herakles hem zou bevrijden, maar dat is weer een heel ander verhaal ;).

Geen opmerkingen: